fbpx
loading

Η καθημερινότητά μας είναι γεμάτη με πολύ άγχος, είτε είναι από την κίνηση στο δρόμο για τη δουλειά, είτε από το αφεντικό μας που μας πιέζει για εκείνη την αναφορά, ο πελάτης που νομίζει ότι είναι ο μόνος που έχουμε, οι εργασίες των παιδιών ή το απλό γεγονός ότι οι λογαριασμοί μας βομβαρδίζουν ακόμα κι όταν το μόνο που θα θέλαμε είναι … μόνιμες διακοπές στο Bali!

Θα ήταν ουτοπικό να λέγαμε ότι μπορούμε να αποφύγουμε το άγχος. Και δυστυχώς, αυτό το κομμάτι της καθημερινότητάς μας επηρεάζει δραματικά την υγεία και την ποιότητα της ζωής μας. Έχει βρεθεί ότι το stress επιδεινώνει ή αυξάνει την πιθανότητα παχυσαρκίας, καρδιολογικών νοσημάτων, ν. Alzheimer, διαβήτη, κατάθλιψης, γαστρεντερικών προβλημάτων και άσθματος.

Όταν σκεφτόμαστε την άσκηση ως μέτρο να πολεμήσουμε το άγχος, είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε τις τρεις παράλληλες παραμέτρους της άσκησης. Τη φυσική, την πνευματική και τη συναισθηματική. Oι δύο τελευταίες είναι εξίσου σημαντικές, ίσως δε περισσότερο ακόμα και από την πρώτη.

Ας δούμε την πνευματική διάσταση της άσκησης (συνήθως, στο stress αποδίδεται πνευματική και ψυχική διάσταση). Η άσκηση μειώνει τις ορμόνες του stress, όπως είναι η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη. Διεγείρει την παραγωγή ενδορφινών, που είναι χημικές ουσίες του εγκεφάλου, οι οποίες θεωρούνται τα φυσικά αναλγητικά του σώματος και βελτιωτικά της διάθεσης.

Καθώς η ‘μέση σας θα λεπταίνει’ και η δύναμη και η φυσική σας κατάσταση θα βελτιώνονται, η εικόνα σας επίσης, θα βελτιώνεται. Θα αρχίσετε να έχετε μια αίσθηση ελέγχου, υπερηφάνειας και αυτοπεποίθησης. Η νεο-αποκτηθείσα ενέργεια θα σας βοηθάει να ολοκληρώνετε εκκρεμότητες, ενώ η πειθαρχία της τακτικής άσκησης θα σας βοηθήσει να επιτύχετε και άλλους σημαντικούς στόχους ζωής.

Ένας άλλος τρόπος που η άσκηση μειώνει το άγχος είναι η βελτίωση του ύπνου. Αναφέρεται βιβλιογραφικά, ότι η άσκηση σε βοηθάει να κοιμάσαι πιο γρήγορα, ενώ βελτιώνει και την ποιότητα του ύπνου. Είναι γνωστό ότι όσοι κοιμούνται καλύτερα, έχουν καλύτερη βιολογική απάντηση στο stress, και επομένως, λιγότερες συνέπειες εξαιτίας του.

Για να βελτιώσεις την ποιότητα του ύπνου σου και να ξεκουράζεσαι καλύτερα:

Καθιέρωσε μια καθημερινή ρουτίνα πριν κοιμηθείς. Κλείσε το κινητό σου μετά το δείπνο και απόφυγε τις βραδυνές ώρες το μπλε φως (συσκευές, led φώτα κλπ), καθώς αυτό περιορίζει την έκκριση της μελατονίνης (ορμόνη υπεύθυνη για τη ρύθμιση του βιολογικού ρολογιού του οργανισμού). 20-40 λεπτά πριν τον ύπνο απόφυγε δραστηριότητες που σου αυξάνουν το στρες (δουλειά μέχρι αργά, κοινωνικά μέσα, τηλεόραση κλπ) και αντικατάστησέ το με δραστηριότητα που σε χαλαρώνει. Αυτό μπορεί να είναι το διάβασμα ενός βιβλίου, διαλογισμός, οτιδήποτε σε βοηθά να χαλαρώσεις!

Πιες αρκετό τσάι μέσα στην ημέρα και ειδικά τσάι “φρούτα του πάθους”. Θα σε βοηθήσει να χαλαρώσεις καθώς επεκτείνει την διάρκεια της GABA (ορμόνη που μας βοηθά να χαλαρώσουμε).

Μπορείς να πάρεις συμπληρώματα για την βελτίωση του ύπνου. Το μαγνήσιο, όχι μόνο βοηθά στην κόπωση των μυών και στις κράμπες αλλά βοηθά στη χαλάρωση του εγκεφάλου. Επίσης, το συμπλήρωμα με μελατονίνη βοηθά στην περίπτωση που έχεις αϋπνίες.

Στο StrengthLab, πολλοί από τους πελάτες μας έρχονται με κύριο στόχο να βελτιώσουν το σώμα & τη φυσική τους κατάσταση. Αυτό όμως, που τελικά βλέπουμε είναι η συνολική βελτίωση της ποιότητας ζωής τους, όχι μόνο γιατί έχουν δυναμώσει, έχουν χάσει βάρος και είναι πιο υγιείς, αλλά και επειδή υπάρχει ορατή βελτίωση στην προσωπική, οικογενειακή και επαγγελματική τους ζωή.

Προσεγγίζουμε κάθε πελάτη εξατομικευμένα, με προπονητικό και διατροφικό προγράμμα, ώστε να τον βοηθήσουμε να βελτιώσει τελικά, την ποιότητα της ζωής του.

Αντώνης Νισκόπουλος

Personal Trainer NASM